August 11, 2011

aku..ayin..dan charlie

serius charlie ni comel gilak..smpai aku n ayin pun tercari-cari mcm mna mau kasi mati..aduiiii..serius aku sakit oleh makhluk ciptaan Allah ni...mcm2 ubat sdah aku guna...klau stakat mnyakitkan 2 x pa la jugak..ni smpai mninggalkan parut..naa ndak kau krem otak mcm mna mau kasi bersih parut??  
mcm statement c ayin "kurang nnti harga hantaran"... =)..

disebutkan crita kmi ni..
pagi2 lagi kmi cari hospital pada pagi yg indah di hujung minggu di penang ni....
kasian bhaa...sdahlah ndak tau jln..sok2 kmi mncari demi utk tidak mnjtuhkan harga hantaran ..hahahah

mmg byk la knangn hari minggu yg tersangat indah ni..
mlas mau tulis panjang2.. kita kasi "short2" kan la yeerr.. =P


lokasi - Hospital Seberang Jaya
(pertengahan antara sunway n uitm Penang )

- kami x naik bas...then guna private kunun..nehhh kenak ni RM8..pdahal slama ni kena rm2 jak kalau p sunway..ni kan pulak jauh hospital 2 dekat lagi banding ngan sunway...xpa2..halal kan jer ya nak..

-hospital plak..mcm sakai2 kami..almaklumlah petama kali p hospital tersebut..ngeee =D

- then, doktor x tau pun makhluk charlie 2 apa...naa dak kau krem?? hahahah..aku pun dak tau mcm mna mau explain dgn doktor 2..sbb sabah pun dak da hewan comel ni...huhuhu 

-1 lagi..pasal attitude staff n doktor kat situ..hemmmm kirim salam..dak mau la crita sini..nnt tambah dosa d bulan ramadhan yg mulia ni...(sok2) hehehe...

- then finally.. kmi pun berkeputusan mau p sunway  lpas dr hospital 2...naaa cer teker berape kami bayar tambang private yg ke-2 dri hospital pi sunway..neeee RM8 joo...
total UiTM - Sunway = RM 16 
sdgkan slma ni can2 bleh dpt RM2.00 jak..
nek rapid lagi la diskaun 60 sen = RM1.40

hemmm..dak pa la nak yerr...
halal kan jak...dorang pun mau cari mkn jgak..
fikir postive..tem2 raya ni mmg byk mau guna duit..

but..whoo cares??? kami pun perlukan duit bhaaa...
jauh plak kmi tinggal 2..mau naik flight lagi kalo balik...
mmg duit mcm air jak mngalir kalo mau balik..

ouwhhh i wishh and really hope there will be a degree in chemical Engineering at UiTM SABAH...

wuwuwuw..byk sdah hbis duit bapak ku aku guna ='(

July 13, 2011

oh no!! charlie jatuh cinta dgan aku..

mcm mau bunuh diri jak..
sdah la menatang CHARLIE gigit aku
actually bukan gigit..tp ntah...berabis melecur2 bdan aku 
oleh menatang ni...

gambar sekadar hiasan - contoh kena charlie


PRECAUTION


Badannya kecil ramping lampin ala-ala kerengga dan mempunyai kombinasi warna badan yang amat menarik.

Berhati-hati dengan cecair hemolimf yang terkandung di dalam badannya kerana cecair tersebut mengandungi sentuh haiwan yang PALING BERBISA di dunia. 

Toksin ini dinamakan "paderin" (C24 H34 09 N) pada tahun 1953.
Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada racun ular tedung!
Binatang ini yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun, masih lagi mempunyai ketoksinannya. Dahsyat nyer!!!

Persentuhan dengan makhluk ini semasa bergerak/tidur, menghancurkannya pada badan atau menggosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dematis linearis', 'paederus dermatitis', 'whiplash dematitis' dan sebagainya. Ianya seakan-akan parut kelakian atau kayap.

Pada september 2002, wabak ini menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama di Pulau Pinang.



LANGKAH PENCEGAHAN:

Kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam.
1. Tutup atau kurangkan lampu dan tutup semua pintu/tingkap semasa epidemik kumbang tersebut.(lebih kurang kol 6.30-8.30mlm camtu)
2. Gunakan jaringan nyamuk yang halus
3. Gunakan semburan aerosol serangga, perangkap berpelakat
4. Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/lampu(jadi vampire kejap)
5. Jangan pukul kumbang yang terdapat pada badan. Tiup jer biar dia stay away slow2.

Kalau dah tersentuh ngan binatang ni, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air.

Last skali, Berdoa jer ler...akekke..



BIODATA (mengikut I/C:)

Rove Beetle
Class : Insecta
Order : Coleoptera
Family : Staphylinidae
Species : Paederus fuscipes Curtis
Semut Semai, Semut Kayap, Charlie etc.
Birthday : lupa nak tanya..



MAKLUMAT TAMBAHAN:

Nama Cali amat misterius sekali kerana setakat ini kerana tiada rekod ditemui berkenaan asal usul nama Cali dalam kalangan masyarakat Melayu. Adalah Cali merupakan bakal menjadi lagenda suatu hari nanti? ahakz!



NOTA: 
Kesakitan digigit charlie boleh diibaratkan seperti direject seseorang yang diminati tatkala menyatakan perasaan cinta di hadapan khalayak ramai melalui nyanyian yang amat sumbang di hadapan Megamall Penang dengan pengunjungnya yang ramai duk tunggu teksi. Amat pahit bukan?

June 21, 2011

Rahsia Personaliti disebalik Coklat

Pelbagai mitos yang telah kita dengar berkaitan dengan coklat, Sejak dari usia kecil lagi ibu melarang kita makan coklat kerana dikhuatiri akan merosakkan gigi. Bila berganjak remaja, ramai yang mengatakan coklat boleh menggemukkan dan menyumbang ke arah masalah jerawat!
Pedulikan semua itu! Ia hanya mitos semata-mata... tiada makanan lain yang mampu menandingi keenakan coklat. Rugi sekiranya kamu tidak menikmati kelazatan coklat itu dari sekarang! Coklat yang bagaimana kamu gemari?





PILIH COKLAT WARNA PUTIH, HITAU ATAU CAMPURAN?

Coklat warna putih
Kamu memiliki semua kekuatan untuk menakluki dunia. Sayangnya kadang kala kamu seakan ragu-ragu untuk membuat keputusan. Padahal, jika kamu tahu apa yang ingin kamu capai, pintu kejayaan terbuka untuk kamu.

Coklat susu
Kamu suka kepada keindahan dan peka terhadap apa yang kamu lihat. Bagi kamu, mengenang masa lampau dan mengingat kembali saat-saat indah sewaktu kecil mampu membuat semangat kamu berkobar-kobar.




Coklat hitam (Dark Chocolate)
Kamu berpandangan jauh. Pandangan dan cadangan yang kamu kemukakan selalunya 'up-to-date'. Kamu sentiasa berusaha untuk tampil lain dari yang lain. Selain itu, kamu juga gemar mengumpul barang-barang pemberian orang.

Coklat campuran (semua rasa)Kamu seorang yang fleksibel. Kamu tergolong antara individu yang kaya dengan wawasan, mudah bagi kamu mengikut peredaran zaman. Kamu tidak ingin diri kamu jauh tinggal di belakang.



BENTUK COKLAT PILIHAN ANDA?
Bulat
Penggemar coklat berbentuk bulat menunjukkan dia seorang yang menggemari kehidupan sosial. Individu yang tergolong dalam kelompok ini memiliki ramai kawan kerana sikap mereka yang peramah dan mudah didekati. Selain itu kamu juga tergolong antara pendengar yang baik sehingga ada yang menjadikan kamu sebagai tempat curahan rasa hati. Sayangnya, kerana terlalu ingin menyenangkan hati orang lain kamu sering terjebak dalam masalah mereka sehingga kamu sendiri lupa yang masalah peribadi kamu sendiri masih belum diselesaikan lagi. Kamu juga tergolong antara individu yang tidak setia dengan pasangan kamu. Kamu dikatakan gemar "cuci mata".




Bujur
Kamu tergolong antara individu yang bijak bergaul. Jaringan pergaulan kamu amat luas kerana kamu mudah berinteraksi dengan sesiapa sahaja walau dalam apa jua keadaan. Idea-idea yang lahir dari pemikiran kamu memang boleh diterima pakai dan sememangnya bernas! Kamu juga berwawasan tinggi dan ini disanjungi oleh teman-teman sekeliling. Dalam perhubungan pula, kamu tidak ragu-ragu untuk mencari teman baru sekiranya si dia dirasakan agak membosankan.

Kotak
Setia, gemar merendah diri dan romantis adalah sifat kamu. Kerana sikap romantis kamu itu, tidak hairanlah pasangan kamu akan tetap setia di sisi kamu. Kamu memiliki daya konsentrasi tinggi dalam bekerja dan sentiasa berusaha untuk mempertingkatkan lagi wawasan diri. Tetapi sekiranya ada konflik melanda, kamu terlalu mudah melatah! Ada kalanya kamu seakan cuba lari dari berhadapan dengan masalah... kamu tiada inisiatif untuk cuba menyelesaikannya.


KANDUNGAN COKLAT?
AlmondKeperibadian yang dinamik. Kamu akur pada perubahan. Kejayaan adalah matlamat utama dalam agenda kehidupan kamu. Kamu juga tergolong antara individu yang gemar menolong. Biasanya masalah teman-teman dan keluarga mampu kamu selesaikan. Walau bagaimanapun kamu perlu berhati-hati memberikan perhatian terhadap individu yang memerlukan itu kerana dikhuatiri kamu akan memberi perhatian secara berlebihan.

Karamel cair
Kamu yang dan percaya pada kemampuan diri sendiri. Tanpa banyak bicara, semua tugasan yang kamu perlu selesaikan pasti berjaya direalisasikan dengan baik. Selain itu, kamu juga seorang yang murah hati. Kamu gemar berbelanja dan gemar menawar diri untuk membuat kerja-kerja amal. Kamu juga dikategorikan antara individu yang rambang mata terutama ketika membeli belah.

Karamel keras
Selain pandai menjaga hubungan dengan orang lain, kamu juga seorang yang berdisiplin dan jujur. Istilah terlambat memang tidak termaktub dalam kamus hidup kamu. Bagi kamu masa adalah wang. Kamu hidup untuk bekerja, semua yang diraih adalah hasil kerja keras kamu. Sayangnya kamu sering tidak menghiraukan pendapat orang lain yang kadang kalanya boleh diterima pakai.

Hazelnut
Kamu adalah pencinta alam. Keharmonian alam yang terjaga membuatkan fikiran kamu tenang. Sayangnya, kerana kamu terlalu dekat dengan alam membuatkan kamu menjadi seorang yang pemalu. Tidak hairanlah bila kamu sering dikata pemalu oleh teman-teman.

Kacang tanah
Bagi kamu, semua perkara dalam hidup ini tidak perlu dibuat susah. Kamu sudah cukup bahagia dengan hidup kamu. Sayangnya, kadang-kadang kamu akan berasa kesepian di dunia kecil yang kamu ciptakan sendiri. Cubalah sesekali meluangkan masa dengan teman-teman lain. Pasti kehidupan kamu akan menjadi lebih bermakna.

Pudina
Hari esok harus dihadapi dengan semangat tinggi. Kamu sangat yakin dengan apa yang kamu lakukan. Kamu adalah individu yang tidak pernah ketandusan idea. Kamu tidak pernah membataskan kehidupan kamu dengan peraturan, melainkan kamu yang buat sendiri.


APA KAMU BUAT PADA PEMBUNGKUS COKLAT
Diramas
Jika kamu makan coklat dan kemudian gemar meramas-ramas kertas pembalutnya sebelum dibuang ke dalam tong sampah, bererti kamu tergolong antara individu yang tidak suka terlibat dalam masalah cinta. Fikiran kamu yang sering berkecamuk membuatkan kamu sukar memberikan konsentrasi terhadap sesuatu perkara. Tidak hairanlah jika pasangan kamu sering mengeluh dengan sikap kamu itu.

DilipatJika kamu gemar melipat-lipat pembalut coklat, bererti kamu seorang yang rapi dan bersih. Hidup kamu teratur dan begitu juga dengan pemikiran kamu. Dalam bercinta, kamu selalu mengikut mood. Ha, tak baiklah macam tu! Kamu perlu lebih bijak mengimbangi emosi kamu itu.

Dibentuk bola
Jika anda membuat pembalut coklat itu menjadi bola dan memainkannya di meja, mungkin kamu sedang bosan dengan kehidupan cinta kamu bersama pasangan. Ada baiknya kamu berbincang dengan pasangan kamu itu mengenai perhubungan kalian berdua. Kalian perlu lebih berfikiran terbuka untuk menerima teguran dan kekurangan diri masing-masing bagi tujuan kebaikan dalam perhubungan.

Dikoyak-koyak
Kamu seorang yang romantis terhadap pasangan. Kamu suka membelai kerana pada kamu, belaian jemari kamu itu mampu memperlihatkan rasa cinta dan kasih terhadap pasangan. Kamu mementingkan keromantisan dalam perhubungan.

DigulungKamu boleh digelar sebagai penyelamat cinta! Suka mencampuri urusan percintaan orang lain. Bagi kamu, perhubungan cinta kamu sudah cukup bahagia! Kamu tidak boleh berfikiran sedemikian. Hakikatnya kamu perlu menumpukan perhatian terhadap hubungan cinta kamu sendiri agar lebih subur dan mekar berpanjangan!

Jadi, yang mana satu personaliti anda...



April 1, 2011

kucing parsi

comelllllllllllllllllllll kan???....

kucing ni mmg gilaa comel..gemuk..babat..besar..comel...huahhh mmg comel la..
kucing ni kami jumpa d kampus.. (Laman Perdana UiTM Penang)...adakah anda percaya?? yesss...mmg harus prcaya...

 
ni kucing staff dari alliance bank yg datang buat promosi kad bank dorang..
(yg boleh buat gambar korang jd background 2)
hah..lbih kurang bgni la... 

....
bersambung ttg kucing..
kucing 2 drng guna sbgai 1 taktik utk mnarik plajar utk mndekati kaunter meja dorang..terutamanya plajar prmpuan mcm aku..hahahah
tp sorie ..sya just maw sama kucing kamu...ndak mau sama iklan2 kamu...hihihihih..sorie yerr =D


btw..kucing ni namanya koko...ouhhh koko.. =)
ni plak ayin model ibu kpada kucing..ngeeeeeeeee...







March 27, 2011

aku dan arnab

arnab??? kiuuuuuutttttt....
itu prktaan yg sntiasa kluar dr bibir ku bila mlihat haiwan yg bergelar arnab..atau aku slalu pnggil "RABIT"..

pelihara??...yupppsss aku mmg PERNAH pelihara arnab..tp skg x sdah..sbb mamak ku bilang..kasian tiada yg jaga kalau aku p study...

aku start membela arnab sjak aku sekolah rendah lagi..aku ingat lgi time 2..mamak ku pulang dari pasar tani.. belikan aku sepasang BABY arnab wrnah putih & brown.. bermula dr situ lah aku mulai MENCINTAI arnab..

last aku plihara ciptaan Allah SWT yg comel ni..tym aku SPM ...aku bagi nama SUNG MIN..kaler HITAM + PUTIH... aku sayang dia sangat2 sbb tnggal dia 1 RABIT ku...pasangannya kaler putih mati stahun sblum 2..gara2 anjing yg  B*DOH msuk pagar rumah ku..dan masa tu arnab aku biar bebas bjlan2 ...

 mmg menangis la jugak time kbumikan c putih d blkang rumah dgn adik ku...huhuhuhuh..='(



slpas 2 hnya SUNG MIN ada utk aku.. dan yg x akn aku lupakn bt seumur hdup aku..tiap pagi sblum p klas..msti ada flying kiss utk dia.... hahahaha lucu kalau d ingat balik..

tp slpas bberapa bulan aku masuk UITM SABAH,,  mamak aku kol..dia kata arnab aku mati sdah (mati dsebabkan tua)... dan skali lagi aku mnangis kematian arnab...



lpas 2..aku ada niat jgak maw pelihara arnab lgi..tp mamak ku ndak suruh ..sbb sperti yg aku ckp d atas...dia kata nnti tiada yg jaga ..=(

aku pun tpksa akur dgn kputusan mamak..
sob..sob..sob









March 26, 2011

1st Earth Hour di negeri orang


1st of all..sorie aku x matikan lampu...huhuhuh jgn slahkan aku..slahkan smua student2 yg tinggal d mutiara yg balik rumah dan mnyebabkan dorm mnjadi sunyi sepi..

+ budak rumahku pun balik ( kecuali pika =) )

so konklusinya..aku x matikan lampu sbb ....
pngakuan jujur : saya mmg penakut...

+ jiranku tieya Hars plak ngam2 ada campaign mnggu ni..so x dpt mansau2 p rumahnya

(mansau2 is bahasa kadazan = jalan2)    



so harap maap..saya x dpt mnyambut 1st earth hour saya d PENANG kali ini...
salah siapa??? bukan slah saya ok =)



Kata dari hati

Di suatu malam
aku termenung sendirian
melihat indahnya ciptaan tuhan di bumi
yang fana ini
lalu mindaku jauh melayang
terkenangkan pada seseorang
yang pada zahirnya jauh dari pandangan
mata ini
namun amat dekat di hati nuraniku

kehadiran insan itu dalam hidupku
ibarat sebutir mutiara yang bersinar
nun jauh di dasar lautan
berharga, bernilai buat diri ini
senyum tawanya, lirikan manja matanya,
dan bisikan romantisnya
sentiasa menari-nari di tubir mataku
aku bahagia

duhai putera hatiku
tiba masanya buatku pergi
bukan pergi selamanya
namun pemergian ini buat sementara cuma
demi kau dan aku
ku tahu kau mengerti semua ini

duhai sayangku
jangan sesekali air mata jernih membasahi
pipi sucimu
kerana terkenangkan memori kita bersama
mengertilah
aku di sana sentiasa merinduimu
menyayangimu dan mencintaimu
setulus hati kecilku ini
hanya satu pintaku
sayangi dan cintailah diriku
bersama secangkir keikhlasan
disemai dengan setulus pengorbanan
dan bertemankan sesuci kejujuran

duhai cinta hatiku
dengar dan tenung kata hati ini
di sini aku berjanji
akan sentiasa menyayangimu
dan mencintai dirimu
selagi nafasku tiada berhenti

duhai sayangku
kenanglah semua kata ini
kerana bicara sehelai kertas kumal ini
ibarat bicara sekeping hatiku
I love you…

Istimewa buat insan tersayang...
Ajied


hujan mutiara

huaaaahhhhhhh(menguap)..aku bangun dari tidur pukul 10.30 a.m...what?? 1030???...yess 2 la expresi 
yg aku tnjukkan smasa mncpai hp d sblah bntal ku...
thank 2 my hubby yg mmbangunkan aku..kalau x..komfem berlnjutan la lgi mimpi2 ku...



brcerita tntang tajuk aku..aku x sdar pun..rupanya hujan ...huhuhu kain aku d jmuran smua basah = ="..



mana hujan mutiara??..heheheh mutiara 2 nma hostel aku....hehehehe (n_n)v

ni dia









March 25, 2011

Family Day..Fakulti Kejuruteraan Kimia

FKK FAMILY DAY =) besttt gilerrrr

BATU FERINGHI maiiii.!!!..ni 1st time aku kluar hang out with budak2 kimia..biasanya..aku just melekat with geng2 sabahn ku (citi..ain n sham)..
tp siapa kata aku x mlekat sma drang time family day ni ?? hahaha..yeahhh BFF forever..always sama2..




mmg best tym ni..aku 1 group ngan hisham..n citi plak 1 group ngan ain..mcm d rncang kan?? (mmg d rancang pun) hhahahaha
**baju free sponsor dr AZTEC



ni group aku...mostly bdk part 6...
aku n lyn jak pmpuan.. (T_T) huhuhuhuh...
apa2 pun..mmg best gila...

now..lets picture say everything!!

ni posing 1st smpai pantai

ni LYNN 1 group ngan aku =)
 

ehemm..ehemmm

                
 
acara pantai
                    

sempat menarik farhim dr group sblah utk ambik gmbar sma2...






=)


January 1, 2011

Happy NEW YEARRR....goarrrrrrrrrr..... =)

hepy new year..ermmm balik jak dri smbut new year trus update blog...yeheeeeee!!


alhamdulillah...2010 tlah mlabuhkan tirai nya...
and say HELLLOOOOOO to 2011....ngeeeeee....
di imbas2 kmbali..2010 bnyak mninggalkan kenangan yg penuh bermakna dlm hdup ku....
dri hidup pre sains part 2..smpai bwa mak bapak n adik ku p PULAU PINANG sbb aku daftar jd budak CHEMICAL ENGINEERING sna...fuuhhhhhh...
dan erti persahabat yng susah utk di lupakan msa pre sains d kampus UITM SABAH...
guyyyss!!! I REALLY MISS U ALL ...kdang2 terfikir kalau la drng smua bleh jd classmate tym DIPLOMA nnti...mesti GEMPAKK gila la kas kami...
hmmmmm mlng nya..tdak smua apa yg kita impikan akan mnjadi kenyataan

hmmmm nak selit la gmbar pre sains dluu...
....
 
....gmbar ni tym tolong miss NANCY urus bdak MUET


yang ni..gmbar rasmi bangunan akedemik baru uitm sabah...pssstt kmi 1st rasmi k..biarpun kmi just plajar pra diploma( prouddd) ngeeeeeee


yng ni plak lpas hbis buat experiment d physics LAB...hmmmm ni last expriment da ni..sblum final.. ='(....


ReALLY MISS sama kamu oooo....sob..sob.. ='(